tisdag 21 juli 2015

tips till dig som vill baka glutenfritt

Dagen startade med hopp om en fin och solig dag, för kl 7 när jag gick min morgonpromenad var det inte ett moln på himmeln och rätt varmt. Men som vanligt, ett par timmar senare så är det mulet.. Jag och syrran hade bokat in att vi skulle ses en sväng på stan, kolla in det glutenfria fiket Frida fikar på Stortorget. Väldigt trevligt, så vi köpte med oss lite bröd hem bara för att testa. Det är kul när någon försöker med glutenfritt, jag hoppas att det går bra för henne :) En annan gillar ju att stå i köket och greja så jag tycker det är kul att baka både bröd och bullar men det är nog många som inte tycker det, att det är lite jobbigt i och med att den glutenfria degen kletar mer än vanlig deg och att resultatet ofta blir mycket torrare. Men efter 15 år med glutenintolerans så är jag van, efter att ha bott hemifrån sen jag var 19 år har också lärt mig en del.

Mitt första tips är att investera i en köksmaskin, typ Kitchen aid men jag har en från Bosch som fungerar utmärkt, huvudsaken är att det finns en degkrok. Det underlättar väldigt mycket att köra i maskin istället för hand.

Fiberhusk gör underverk! Husken gör brödet fluffigt och lättarbetat. Låt det svälla 5-10 min så husken hinner tas upp. Alla recept på t ex bröd och bullar som jag hittar och använder mig av så tillsätter jag 1-2 msk fiberhusk (beroende på hur mycket mjöl som ska i) och låter svälla med degspadet. Även när jag hittar "vanliga" recept som jag bara byter ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix så har jag ofta lite fiberhusk i också.

Tillsätt inte för mycket mjöl när du bakar. Det gör att det blir torrare och tristare i smaken. Det är svårt att veta hur mycket som ska i, men man lär sig av misstagen också. Men om man inte är så kinkig hur brödbullarna kommer se ut så använd två skedar och klicka ut degen på plåten så slipper du kleta ner händerna. Eller baka i bakform, för i många recept ska degen var kletig eller till och med som en smet.

Väg mjölet. Jag blir alltid lika irriterad när jag läser recept när mjölmängden är angivet i dl-mått. Det blir bäst resultat när du väger mjölet och jag häller alltid i lite mjöl i taget, för ibland behöver du inte ens ha hela den angivna mängden. Som sagt, prova dig fram.

Frys ner allt du bakar om du inte ska äta det samma dag eller dagen efter. De glutenfria håller sig inte alls lika bra i rumstemperatur som vanligt bröd. När du värmer till att i micron blir det som nybakt igen! Saftigt och gott :) Ibland kan det till och med bli godare att värma efter du har fryst ner det.

Ha tålamod! Det blir kanske inte världens bästa resultat första gången, men det kan bara bli bättre. det finns så mycket glutenfria recept nu så det är bara att testa sig fram. Jag vet att min mamma hade det inte så lätt när hon bakade till mig när jag fick min glutenintolerans år 2000, det fanns i princip inget utbud av glutenfria produkter så hon bakade det mesta. Om hon hade gett upp så hade jag aldrig fått äta bröd eller bullar, så jag tackar min mamma väldigt mycket nu när jag tänker efter för att hon bakade så mycket bröd till mig under alla år. Sen finns det ett stort utbud i affärerna idag, men du tjänar så mycket mer om du bakar det själv och det är alltid godare med hembakat! :)

Jag tänkte bara tillägga också att om jag bakar med glutenfri mjölmix använder jag mig alltid av Finax, jag får alltid bra resultat av den och ett stort plus är för att det är en stor förpackning. Annars bakar jag en hel del med naturligt glutenfria mjölsorter också, som mandelmjöl, bovetemjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl mfl, det finns många sorter att välja mellan.
Det här inlägget skulle egentligen inte handlat om gluten alls, jag skulle bara skriva att jag ätit grillunch på Hanssons igen, tillsammans med Elin. 

Vi valde kycklingen båda två idag. Den var saftig och god :)

Inga kommentarer: