tisdag 5 april 2016

rotfruktspytt


Hej hopp! 
Idag hade vi redovisning i skolan , det gick bra tycker jag. Vi har bra stämning i vår klass så att redovisa inför varandra eller diskutera/prata är det ingen som har några problem med och det är skönt för det kan vara ett orosmoment. Efter redovisningen blev det lunch och sen fortsatte vi på nästa grupparbete som ska redovisas nästa vecka och så ska vi skriva en rapport som ska in på fredag. Det gick väl sådär att koncentrera sig idag men det är bara lite smågrejer kvar nu. Imorgon ska vi laga mat igen. 

På tal om att laga mat så har jag gjort det ikväll, först cyklade jag till Willys och handlade. Jag älskar att jag har så nära till Avion och den nya Willys-butiken är stor och välsorterad. Dagens middag blev rotfruktspytt, vi gjorde det i skolan förra veckan och jag gillade det väldigt mycket. Min blev inte lika fin men smakade typ likadant fast jag skulle antingen tärnat potatisen i mindre bitar eller stekt den ensam en stund för den vart lite hård. Sånt man kan tänka på till nästa gång :) 

Den här boken ingår i vår kurslitteratur just nu och jag tycker att den här kokboken är väldigt bra och trevlig. Det är bra och lätta recept, det är små tips lite varstans och fina bilder. Här kommer receptet på rotfrukspytten från boken:

Pyttipanna med rotfrukt och svamp
400 g rotfrukter i tärningar (morot, rotselleri, palsternacka, sötpotatis)
400 g potatis i tärningar
salt, peppar
300-400 g blandad svamp (champinjon, kantarell, portabello)
1 purjolök
1 äpple
smör eller margarin att steka i 

Stek potatis- och rotfruktstärningar i smör på medelhög värme tills de är mjuka, 7-10 min. Salta och peppra. Ta upp tärningarna från pannan och håll varmt. Skiva svampen och lägg i pannan, låt det mesta av vätskan koka in. Skölj och skiva purjolök och kärna ur och hacka äpplet i bitar. Lägg i lite smör tillsammans med löken och äpplet i svampen och låt det fräsa ihop. Vänd ner potatis- och rotfruktstärningarna och smaka av med salt och peppar. 

Mitt första tips! Ha allt skuret innan du börjar steka, nu ska man i och för sig steka i två omgångar så man kan skiva svampen, löken och äpplet under tiden potatisen och rotfrukterna steks men det underlättar att bara hiva ner det i pannan. Det har vi pratat väldigt mycket om på kursen, att man ska läsa igenom receptet innan man börjar. Jag gör inte alltid det och då uppstår ofta panik.. haha

Jag gör inte alltid exakt som det står i ett recept, man får ju känna sig för vilka rotfrukter man gillar bäst till exempel. I min pytt hade jag morot, palsternacka och sötpotatis, jag hade bara champinjon, det skulle säkert bli godare med någon annan svamp också men det var så dyrt så jag hoppade det idag. Jag åt med stekt korv till och min pytt blev inte så fin och såg inte så aptitlig ut så jag fotade inte :) den här kursen har verkligen inspirerat mig i köket - det är kul!  

Inga kommentarer: